Vitamine D na een maagverkleining
Hier lees je meer over vitamine D, over wat een vitamine D tekort voor klachten geeft en hoe je vitamine D kunt aanvullen na je (mini) gastric bypass of sleeve operatie.
Waarvoor heb je vitamine D nodig?
Vitamine D helpt ons de gezondheid van onze botten, tanden en spieren te ondersteunen. Vitamine D wordt door onze spieren gebruikt om te bewegen. Onze zenuwen gebruiken het om signalen van onze hersenen naar de rest van ons lichaam te sturen.Voor ons immuunsysteem speelt vitamine D ook een belangrijke ondersteunende rol.
Symptomen van Vitamine D tekort
- Slapeloosheid
- Diarree
- Botontkalking (osteoporose)
- Brandend gevoel in de mond
- Minder energie
- Zenuwachtigheid
- Depressie
Hoe zorg ik dat ik genoeg vitamine D binnenkrijg?
Ongeveer 25% van de vitamine D die we nodig hebben, krijgen we binnen via onze voeding. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die vitamine D leveren, zoals:
- Eieren, vooral dooiers
- Vette vis zoals zalm, makreel, haring en tonijn
- Zuivelproducten die verrijkt zijn met vitamine D
Een tweede manier waarop we vitamine D krijgen, is via directe blootstelling aan zonlicht. Vooral in noordelijke landen(zoals Nederland) krijgen mensen weinig zonlicht. Vooral als mensen binnen werken en niet elke dag veel tijd buiten doorbrengen, is hun blootstelling aan direct UV-licht beperkt.
Vitamine D-tekort na bariatrische chirurgie
Een vitamine D-tekort is het meest voorkomende tekort na een (mini) gastric bypass of sleeve operatie. Vrijwel elke bariatrische patiënt loopt het risico een vitamine D-tekort te ontwikkelen. Dit heeft verschillende redenen.
Veel patiënten die met obesitas worstelen hebben al een tekort aan vitamine D. Vaak nog voor ze aan de operatie beginnen. Uit studies blijkt dat deze mensen minder zonlicht op hun huid krijgen. Daarnaast komt dit door een slechte voedselinname. Bovendien hebben zwaarlijvige mensen vaak een verminderde Vitamine D-opslagcapaciteit door te veel vetweefsel.
Het is belangrijk deze tekorten vóór de operatie te behandelen, zodat ze niet leiden tot extreem lage waarden na de operatie.
Verslechterde opname/Malabsorptie en Vitamine D
Bij een maagverkleining worden de maag (en soms ook de darmen) veranderd. Dit is van invloed op de opname van vitamine D. Darmveranderingen en verlaagde niveaus van bepaalde galzouten en enzymen belemmeren een goede opname van vitamine D.
Patiënten met een Sleeve of (mini) Gastric Bypass krijgen vaak niet genoeg voedsel binnen om voldoende vitamine D op te nemen.
Daarom is het bijna altijd nodig om na een bariatrische operatie extra Vitamine D-supplementen te nemen.
Hoeveel vitamine D moet ik innemen na een bariatrische operatie?
Dit verschilt van land tot land en zelfs van ziekenhuis tot ziekenhuis. Raadpleeg altijd je eigen bariatrisch centrum voor hun advies. Over het algemeen wordt er 3000 IE (75 mcg) vitamine D3 per dag geadviseerd. Via de bloedcontroles kan de arts zien of er misschien meer nodig is.
Calciumproducten bevatten vaak ook vitamine D. Dit bevordert de opname van calcium en hoeft niet opgeteld te worden bij de dagelijkse vitamine D inname.
Waarom vitamine 'D3'?
Vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol, is de meest aanbevolen vorm van vitamine D. Vitamine D3 is de vorm die ons lichaam aanmaakt uit zonlicht. Het staat ook bekend als de 'dierlijke' variant van Vitamine D, die krachtiger is dan andere vormen van de vitamine zoals vegetarische vitamine D2 uit planten.
Vitamine D en calcium
Vitamine D reguleert sommige mineralen, zoals calcium en fosfaat. Het wordt vaak gecombineerd met calcium in een supplement, omdat ze samenwerken: Vitamine D helpt bij de opname van calcium in de dunne darm en de botten.
Bij een tekort aan vitamine D vormt het lichaam onvoldoende calcitriol, ook wel 'actieve vitamine D' genoemd. Dit leidt tot een verminderde opname van calcium uit de voeding. Je lichaam zal zijn calciumopslag in de botten uitputten. Zo kun je een calciumtekort krijgen, wat kan leiden tot botontkalking (osteoporose) .
Is teveel Vitamine D gevaarlijk?
Vitamine D kan schadelijk zijn voor ons lichaam als we er te veel van binnenkrijgen. Voor bariatrische of obese patiënten kunnen de reguliere bovengrenzen echter nog te laag zijn, dus overleg altijd met uw bariatrische arts voor de juiste dosering. Symptomen van een teveel aan Vitamine D zijn:
- Braken
- Spierzwakte
- Verwardheid
- Nierstenen
- Nierfalen of hartritmestoornissen in ernstige gevallen