€10,- Pinksterkorting op alles! Kortingscode FDPF22

Minimum bestelwaarde vanaf €79,-. Actie duurt nog counter.

De actie is inmiddels helaas verlopen.

€11,11 Singles Day korting alléén vandaag! Kortingscode: SINGLE22

Bij een bestelling vanaf € 89   -   De kortingscode loopt nogt:  counter

Helaas is deze actie afgelopen

€10 Korting vanaf €89: 22BF10  -  €20 Korting vanaf €160: 22BF20

BLACK FRIDAY loopt nog counter

Helaas is deze actie afgelopen.

€10 korting met code LOVEWLS23

Geldig vanaf €89 - De korting geldt niet op Adozan & pakketten

De korting is verlopen

Vrolijk Pasen! - €10 korting met kortingscode OPE2023

Op het hele assortiment - Minimaal bestelbedrag €89 - Nog counter geldig

Mei: Calcium maand!

10% korting op calcium producten

Hoera! Melanie is jarig - Deze hele week 15% korting op alles van het WLS-merk

De korting is al in de prijzen verwerkt. Voordeelpakketten zijn uitgesloten van de actie.

De Koning is jarig....en dat vieren wij!

20% korting op alle producten van ons WLS-merk - Nog counter geldig 

€10,- Pinksterkorting op alles! Kortingscode FDP2023

Minimum bestelwaarde vanaf €89  - deze actie is geldig tot en met maandag 29 mei 23.59u

Multivitamines na een maagverkleining

Na een (mini) gastric bypass of een sleeve operatie moet je voor de rest van je leven vitaminen innemen. Ernstige tekorten kunnen ontstaan als je je niet houdt aan de richtlijnen voor vitaminen en mineralen. Ook worden je stemming, je energieniveau en je concentratievermogen vaak beïnvloed door het niet innemen van vitamines na een bariatrische operatie. Bloedonderzoek is het eerste jaar na de operatie om de drie maanden nodig en daarna jaarlijks.

Waarom moet ik een multivitamine nemen na een maagverkleining?

Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor iedereen, maar vooral na een maagverkleining. Je hebt een operatie ondergaan om je gezondheid te verbeteren. Daarbij hoort aandacht voor goede verzorging van je (nieuwe) lichaam. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. De belangrijkste drie componenten zijn:

  • Drink voldoende water
  • Let op je macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten)
  • Let op je micronutriënten (vitaminen en mineralen)

Waarschijnlijk wordt jou na een bariatrische operatie aangeraden om je macronutriënten in de gaten te houden, vooral je eiwitinname. Wil je meer weten over eiwitten en waarom ze belangrijk zijn, lees het blog: Eiwit, bouwstenen van het leven

Ook de micronutriënten, dus mineralen en vitaminen, worden gecontroleerd door jouw bariatrisch centrum.

Micronutriënten, mineralen en vitaminen na Sleeve-operatie

Na een gastric sleeve operatie is je maag zo klein dat je niet genoeg voedsel kunt eten om voldoende van de belangrijkste vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Bovendien is het verwijderde deel van je maag een gebied dat maagzuur en bepaalde spijsverteringsenzymen produceert. Zonder (veel) van deze enzymen en dit zuur worden bepaalde vitaminen en mineralen niet op dezelfde manier opgenomen als toen je een volledige maag had.

Hoewel er bij een sleeve-operatie niets aan je darmkanaal verandert, is er toch een verandering in de manier waarop vitaminen en mineralen worden opgenomen. Daarom zijn de tekorten die voorkomen vrij vergelijkbaar tussen de gastric sleeve en andere bariatrische operaties zoals de (mini) gastric bypass.

Micronutriënten, mineralen en vitaminen na (mini) Gastric Bypass

Na een gastric bypass of mini gastric bypass operatie heb je verschillende problemen met het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen.
Ten eerste heb je capaciteitsproblemen, net als bij de sleeve. Je kunt niet genoeg eten om alles wat je nodig hebt binnen te krijgen. Maar ten tweede hebben gastric bypass patiënten een vorm van malabsorptie (verminderde opname van voedingsstoffen). Je spijsverteringskanaal is operatief zo veranderd dat het niet alle macro- (en micro!) voedingsstoffen opneemt, waardoor je afvalt. Dit betekent dat ook vitaminen en mineralen slecht worden opgenomen.

Mogelijke problemen na een maagverkleining

  • Bloedarmoede door een tekort aan ijzer of vitamine B12
  • Neurologische complicaties door vitamine B12-tekort
  • Bot- en nierziekten door een tekort aan calcium en vitamine D

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar er zijn veel kleinere klachten die voortkomen uit een gebrek aan bepaalde vitaminen of mineralen.

Multivitamines na een WLS operatie

Om na je operatie voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, krijg je het advies om de rest van je leven een speciaal multivitaminesupplement te nemen.
Begin met je supplementen wanneer je begint met de gepureerde voeding, niet tijdens de vloeibare fase.
De meeste patiënten doen het de eerste maanden na de operatie het beste met kauwbare of vloeibare vitamines. Kies een kauwbare complete multivitamine met ijzer en vermijd laag gedoseerde gummie-vitamines en vitaminepleisters.

Waarom niet een vitamine van de drogist?

Als je een multivitamine uit de drogist of uit de supermarkt kiest, neem je een supplement dat niet voor jouw speciale situatie is ontworpen. Je hebt misschien meer van bepaalde vitamines nodig dan iemand met een normale maag. Maar dit geldt niet in dezelfde hoeveelheid voor alle verschillende vitaminen en mineralen.  Dus door simpelweg 2 van de vitamines van de drogist in te nemen, kom je misschien aan de juiste hoeveelheid vitamines. Maar het kan ook betekenen dat je van sommige vitamines te weinig krijgt en van een andere groep te veel.

Daarom raden klinieken en artsen aan een bariatrische multivitamine te nemen, die precies bevat wat je nodig hebt van elke specifieke vitamine en elk mineraal.