€10,- Pinksterkorting met kortingscode FDP24

Niet geldig op cadeaubonnen, voordeelpakketten & Adozanproducten - Minimum bestelwaarde vanaf €89,-

De actie is inmiddels helaas verlopen.

€11,11 Singles Day korting alléén vandaag! Kortingscode: SINGLE23

Bij een bestelling vanaf € 89   -   De kortingscode loopt nogt:  counter

BLACK FRIDAY KORTING  van €5 tot €20 korting!

€5 23BF5 vanaf €60  -  €10 23BF10 vanaf €89   -  €20  23BF20 vanaf €160 

Helaas is deze actie afgelopen.

€10 korting met code LOVEWLS24

Geldig vanaf €89 - De korting geldt niet op Adozan & pakketten

Vrolijk Pasen! - €10 korting met kortingscode OPE24

Deze code is niet geldig op kadobonnen, voordeelpakketten of Adozan producten. - Minimaal bestelbedrag €89

Blue Monday aanbieding - Alleen vandaag 10% korting op alle WLS-Producten

De korting is al in de prijs inbegrepen, pakketten zijn uitgesloten van extra korting

€5 Spookachtige HALLOWEEN Korting vanaf €59

CODE: SPOOKY  - Deze korting is nog counter geldig

10% korting op calcium producten 

De korting is al in de prijs verwerkt!

20% Koningsdagkorting op alle producten van WLS-merk

De korting is al in de prijs verwerkt
Nog counter geldig 

Hoera! Melanie is jarig - Deze hele week 15% korting op alles van het WLS-merk

De korting is al in de prijzen verwerkt. Voordeelpakketten zijn uitgesloten van de actie.

€10,- Pinksterkorting op alles! Kortingscode FDP2023

Minimum bestelwaarde vanaf €89  - deze actie is geldig tot en met maandag 29 mei 23.59u

Koolhydraten na metabole en bariatrische chirurgie

Koolhydraten na bariatrische chirurgie

Gast blog door: Dr. Lillian Craggs-Dino, DHA, RDN, LDN

Koolhydraten komen vaak op de tweede plaats na metabole en bariatrische chirurgie (MBC) omdat er een sterke focus is op eiwitrijke inname. Koolhydraten zijn echter voedingsstoffen die een essentiële rol spelen in de gezondheid van de mens. Koolhydraten worden gebruikt als energiebron voor het lichaam; ze helpen eiwitten "sparen" om vetvrije lichaamsmassa op te bouwen, ondersteunen de gezondheid van de hersenen en ondersteunen de gezondheid van de darmen.*

Eenvoudige en complexe koolhydraten

Voedingsmiddelen met koolhydraten worden gecategoriseerd als "eenvoudige" of "complexe" koolhydraten. Eenvoudige koolhydraten, zoals suikers en zetmeel, zijn geraffineerd en ontdaan van natuurlijke vezels en voedingsstoffen. Complexe koolhydraten zijn onbewerkte voedingsrijke opties, zoals volle granen en vezels.

Fruit en groenten bevatten zowel eenvoudige als complexe koolhydraten omdat ze suiker bevatten in de vorm van fructose en vezels als complexe koolhydraten. Andere voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten zijn zuivelproducten, zoals melk, en zetmeel in aardappelen, rijst, ontbijtgranen, pasta en brood.


De effecten van de inname van koolhydraten

Na metabole en bariatrische chirurgie zijn koolhydraten, vooral eenvoudige koolhydraten, een probleem omdat overmatige inname kan leiden tot diarree, lactose-intolerantie, dumpingsyndroom en gewichtstoename. (1, 2)

Vezels zijn een essentiële vorm van koolhydraten. Verrassend genoeg voldoet bijna 95% van de Amerikanen niet aan de dagelijkse aanbevelingen voor vezels. (3) Vrouwen wordt aangeraden om 20-25 gram vezels per dag binnen te krijgen, terwijl mannen iets meer nodig hebben, namelijk 25-30 gram. (3) Niet genoeg vezels binnenkrijgen kan leiden tot slechte darmgezondheid en constipatie. (4)

Het is ook belangrijk om je eten goed te kauwen zodat je lichaam de vezels die je eet optimaal kan benutten. Het verkeerd kauwen van vezelrijk voedsel kan verstopping en bezoarvorming veroorzaken. (5)

Koolhydraataanbevelingen na metabole en bariatrische chirurgie*

Hoewel er geen richtlijnen zijn met betrekking tot het aantal gram koolhydraten dat dagelijks geconsumeerd moet worden na een metabole en bariatrische operatie (MBC), schrijft de wetenschap voor dat een dieet moet bestaan uit ongeveer 30-50 gram koolhydraten per dag ter ondersteuning van een bariatrisch dieet en voor de gezondheid van de hersenen. (6) Koolhydraten moeten gecombineerd worden met minimaal 60 gram eiwit per dag om de vetvrije spiermassa te ondersteunen.*

Hoewel veel mensen aarzelen om koolhydraten weer toe te voegen aan hun dieet na een gastric bypass en andere ASMBS-goedgekeurde procedures, omdat ze bang zijn te vervallen in oud eetgedrag, is het belangrijjk om de juiste keuzes te maken:

  • Concentreer je op het kiezen van voedingsmiddelen op basis van koolhydraten die veel vezels bevatten (minstens 3 gram per portie) en weinig suiker of suikervrij (bij voorkeur 5 gram per portie of minder).
  • Bariatric Fusion Maaltijdvervangende Shakes met hoog eiwitgehalte maken het gemakkelijk om aan deze aanbevelingen te voldoen. Elke smakelijke eiwitshake bevat 27 gram eiwit, 4 gram vezels en minder dan 1 gram suiker per portie.*
  • Het eten van vezelrijk voedsel, zoals vers fruit, groenten, peulvruchten (bonen) en volle granen, wordt aangemoedigd. Vergeet niet om langzaam te eten en te kauwen tot een gepureerde consistentie om te voorkomen dat voedsel vast blijft zitten na MBC. Je vezelinname moet, indien mogelijk, ongeveer 20-30 gram vezels per dag zijn.*

Samenvatting

Een gezond dieet bestaat uit de consumptie van alle macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. Eet na de operatie voldoende gezonde koolhydraten en stem je inname af op je lichamelijke activiteit.

Bereik je doelen door verschillende hele voedingsmiddelen te eten, maaltijdplannen rond eiwitten op te stellen en samen te werken met een diëtist. Je kunt een voedzaam gewichtsverlies na de operatie ondersteunen door gezonde voeding te eten, slimme keuzes in jouw levensstijl te maken en levenslang bariatrische supplementen te gebruiken.*

Referenties

Adv Nutr. 2017; 8(2): 382-394

Merck Manual [Professional Version]. 2022

Am J Lifestyle Med. 2017; 11(1): 80-85

Mayo Clinic. 2021

Merck Manual [Professional Version]. 2021

FAO/WHO Food and Nutrition Paper. 1998

Deze blog is alleen bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg je bariatrisch chirurg of een andere gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over een medische aandoening. Een gekwalificeerde zorgverlener kan je het beste helpen beslissen of een voedingssupplement geschikt is op basis van jouw individuele behoeften.