Hoe werkt het proteinedieet

Hoe val ik af met het Proteïnedieet?

Of je nu 2, 5, 10, 20 of meer kilo teveel ziet staan wanneer je de cijfers op de weegschaal ziet... je voelt je te zwaar. Maar daar kun je iets aan doen!
Het proteïnedieet is 1 van de meest favoriete diëten van de wereld.
Eiwitdieet wordt het ook weleens genoemd.
Dr Frank, Dukan, Atkins, South Beach, Montignac, Sonja Bakker, Weight Wathers, Cambridge, en ga zo maar door.
Veel van deze dieten zijn gebaseerd op weekmenu's, weinig eten, verschillende samenstellingen eten.

Het Eiwitdieet ofwel proteinedieet is gebaseerd op: Proteine, eiwitten.
80-100 Gram proteine per dag, en tot 20 gram koolhydraten. Vet gebruik je zo min mogelijk, maar ook vet heb je nodig.
Je hersenen bijvoorbeeld, functioneren niet zonder een kleine dagelijkse hoeveelheid vetten en koolhydraten.

Proteïnedieet: Het dieet zonder honger.

Nadat je de eerste dagen door gebikkeld bent (ieder dieet is immers aanpassen en aanpassen is moeilijk), wordt het proteïnedieet echt heel goed vol te houden. Er zijn mensen die zó gemotiveerd zijn, dat ze zich al de eerste dag totaal lekker en vrij voelen, verlost van al die moeilijke momenten waarop je trek in iets hebt. Of wanneer er iemand trakteert op je werk, het bekende koekje bij de koffie, het drama van geschikt eten vinden onderweg. Het is allemaal verleden tijd met dit dieet.
Van warme maaltijden, shakes en pannenkoeken, tot kant-en-klare smoothies en Skinny repen of wafeltjes voor onderweg. Niet teveel nadenken, gewoon afvallen.

Uitleg over de werking van het proteïnedieet

Tijdens het Proteïnedieet hangt je gewichtsverlies voor een groot deel af van de hoeveelheid koolhydraten die je gebruikt. Het gewichtsverlies is het grootst wanneer je per dag niet meer dan 25-30 gram koolhydraten gebruikt. Meer koolhydraten kunnen het gewichtsverlies sterk verminderen. Tijdens het Proteïnedieet worden er bijna geen koolhydraten door het lichaam opgenomen. Ons lichaam verbrandt normaal gesproken altijd het eerst alle koolhydraten voordat het vet gaat verbranden. Eet je geen koolhydraten, dan gaat het lichaam vet verbranden om aan zijn energiebehoefte te voldoen.

Omdat je veel eiwitrijke producten gebruikt, behoud je spiermassa (je hart is ook een spier!). Je verbrandt puur vet! Dit resultaat verschilt van persoon tot persoon. Mannen vallen nou eenmaal (oneerlijk, maar waar!) sneller af dan vrouwen. En als je 20 kilo wilt verliezen, zullen zeker de eerste weken een groter resultaat geven dan wanneer je slechts 5 kilo af wilt vallen.

Bij het Proteïnedieet zijn er geen schommelingen in je bloedsuikerspiegel, hierdoor voel je je fit en energiek.

TIP: met welke producten krijg ik het beste resultaat?

Producten met 5 gram koolhydraten of minder geven het beste dieet-resultaat.
De beste producten voor de beginfase van het proteïnedieet zijn de vloeibare producten als shakes/puddings, soepen en koude/warme dranken. Maar ook de pannenkoeken en omeletten zijn bijzonder geschikt, en compleet maak je het geheel met producten die ultra-laag in koolhydraten zijn.

Proteïnedieet en het jojo-effect

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat proteïnediëten het jojo-effect beperken. Je komt dus niet zo snel aan na het proteïnedieet. Vervallen in oude gewoontes is vragen om moeilijkheden natuurlijk, maar onderzoeken zeggen wel dat het aankomen een stuk langer duurt dan na een crashdieet.
Heb je weleens een "laag-calorisch dieet" gevolgd? Dat is een dieet met heel weinig calorieën. Ontbijten met cracottes met huttenkäse, thee tussendoor, lunchen met een bakje rauwkost en een kiwi, als diner 1,5 aardappel, 300 gram groenten en een ons kipfilet. Als je geluk hebt mag je 's avonds nog een bakje magere yoghurt.
Wie kent het niet: Het ziekenhuisdieet bijvoorbeeld (ontbijt: 2 kale beschuiten en 2 kiwi's: jakkes!)

Wanneer je een laag-calorisch dieet  volgt, val je uiteraard af. Het nadeel is dat je lichaam merkt dat het met minder calorieën ook prima kan functioneren. Je lichaam gaat zich hierop aanpassen. Je moet steeds opnieuw minder gaan eten (of extra veel gaan sporten) om nog af te kunnen vallen. Wanneer je weer normaal gaat eten, en je dus weer meer calorieën binnenkrijgt, zal je lichaam deze calorieën op gaan slaan als vet. Omdat het lichaam deze extra calorieën niet meer nodig heeft om goed te kunnen functioneren. 

Slim is ons lichaam toch he? Komt uit de prehistorie, toen we nog weleens hele periodes af moesten met weinig eten vanwege een strenge winter.

Blijvend afvallen in fases tijdens het Proteïnedieet

Het Proteïnedieet werkt in fases.
Je start in fase 1. De meeste producten van ons assortiment zijn dan ook fase 1 geschikt. Je krijg in fase 1 maximaal 30 gram koolhydraten per dag binnen, en heel veel eiwitten zodat je spieren behouden blijven en je je niet slap gaat voelen.

Vergeet ook niet om rauwkost te eten voor je stoelgang. Je lijf moet namelijk wennen aan deze andere vorm van eten, en sommige mensen constiperen hierdoor. Veel drinken is hiervoor ook belangrijk. En voor het afvoeren van afvalstoffen. Heb je hoofdpijn tijdens het dieet? Dat kan onder andere liggen aan te weinig drinken. Maar ook kan het zijn dat je lijf moet wennen aan de omschakeling van een koolhydraten-verbranding naar een vetverbranding.


Waarom niet alleen fase 1?

Wil je alleen fase 1 volgen? Dat kan natuurlijk ook. Maar het is bewezen dat je na het dieet beter op gewicht blijft wanneer je alle aangeraden fases hebt gevolgd. Dat lijkt misschien wat onnodig, maar je lijf moet echt wennen aan een nieuwe leef- en eetwijze. Als je met fase 1 stopt en vervolgens weer gaat eten wat je altijd deed, dan kom je bijna zeker je afgevallen kilo's weer aan en is al je harde werken uiteindelijk voor niets geweest.
Dat zou toch zonde zijn?

Lees verder over de 4 fases van het WLS proteïne dieetplan:

  Vóór 20:00 uur besteld, vandaag verzonden

  Ervaringsdeskundig team

  Altijd een eerlijk en betrouwbaar advies