Vrolijk Pasen! - €10 korting met kortingscode OPE24

Deze code is niet geldig op kadobonnen, voordeelpakketten of Adozan producten. - Minimaal bestelbedrag €89

€11,11 Singles Day korting alléén vandaag! Kortingscode: SINGLE23

Bij een bestelling vanaf € 89   -   De kortingscode loopt nogt:  counter

BLACK FRIDAY KORTING  van €5 tot €20 korting!

€5 23BF5 vanaf €60  -  €10 23BF10 vanaf €89   -  €20  23BF20 vanaf €160 

Helaas is deze actie afgelopen.

€10 korting met code LOVEWLS24

Geldig vanaf €89 - De korting geldt niet op Adozan & pakketten

€10,- Pinksterkorting op alles! Kortingscode FDPF22

Minimum bestelwaarde vanaf €79,-. Actie duurt nog counter.

De actie is inmiddels helaas verlopen.

Blue Monday aanbieding - Alleen vandaag 10% korting op alle WLS-Producten

De korting is al in de prijs inbegrepen, pakketten zijn uitgesloten van extra korting

€5 Spookachtige HALLOWEEN Korting vanaf €59

CODE: SPOOKY  - Deze korting is nog counter geldig

Mei: Calcium maand!

10% korting op calcium producten

€10,- Pinksterkorting op alles! Kortingscode FDP2023

Minimum bestelwaarde vanaf €89  - deze actie is geldig tot en met maandag 29 mei 23.59u

De Koning is jarig....en dat vieren wij!

20% korting op alle producten van ons WLS-merk - Nog counter geldig 

Hoera! Melanie is jarig - Deze hele week 15% korting op alles van het WLS-merk

De korting is al in de prijzen verwerkt. Voordeelpakketten zijn uitgesloten van de actie.

Het belang van Calcium na een maagverkleining

Calcium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Na een bariatrische operatie, zoals een (mini) Gastric Bypass of een Sleeve operatie, is het EXTRA belangrijk om genoeg binnen te krijgen van dit mineraal.

Waarom is calcium belangrijk?

Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten, speelt een rol bij de botaanmaak en is goed voor het skelet. Calcium helpt het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose.

Maar niet alleen je botten houden van calcium. Calcium helpt ook de tanden sterk te houden, het ondersteunt de bloedstolling en calcium speelt ook een rol bij de spijsvertering.
Calcium ondersteunt het energieniveau en draagt ook nog bij tot een normale werking van de spieren.

Symptomen van een calciumtekort

  • Brokkelende nagels
  • Spierkrampen (benen)
  • Slapeloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Tandbederf
  • Osteoporose, botontkalking

Je kliniek of specialist laat jouw bloed regelmatig (minimaal eenmaal per jaar) controleren op calcium en op 'PTH'. PTH staat voor Parathormoon, deze waarde laat zien of de bijschildklieren van jouw lichaam te veel parathormoon aanmaken. Als dat zo is, dan wordt de hoeveelheid calcium in je bloed hoger. Een calcium-tekort wordt hierdoor mogelijk gemaskeerd.

Calciumrijke voeding

Het eten van calciumrijke voeding en eventueel het nemen van calcium supplementen, ondersteunt ons lichaam.
Je krijgt calcium binnen via je normale voeding. Maar welke voedingsmiddelen kun je nu het beste nemen? Voedingsmiddelen met veel calcium zijn voorbeeld:

  • Spinazie, boerenkool, broccoli
  • Soja(bonen)
  • Sardines en zalm
  • Zuivelproducten (melk, kwark, yoghurt, kaas)

Oorzaken van een calcium tekort

Denk jij dat je aardig wat calcium binnenkrijgt door je voeding? Toch kunnen er onderdelen in je voeding zijn die de opname tegenwerken. Bepaalde eiwitten en zouten kunnen ervoor zorgen dat er weer calcium wordt uitgescheiden door de nieren. Maar eiwitten hebben we ook nodig, zeker na een maagverkleining, dus die kun je niet zomaar verminderen.

Ook lactose-intolerantie kan ervoor zorgen dat je niet genoeg calcium binnenkrijgt. Mensen die lactose-intolerant zijn, maken weinig aan van het enzym ‘lactase’, dit enzym is nodig om de lactose in melkproducten af te breken. Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Na een maagoperatie of een bariatrische operatie wordt calcium ook niet meer op dezelfde manier opgenomen als voorheen. Je krijgt minder voeding (en dus ook minder calciumrijke voeding) binnen én je neemt niet alles meer op door de veranderde maag-darm situatie.

Calcium supplementen: wat moet ik innemen?

Heb je moeite om genoeg calcium via je voeding binnen te krijgen? Dan kun je gebruik maken van een calcium supplement. Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van vele oorzaken zoals: leeftijd, geslacht, hoeveel calcium je binnenkrijgt, of je een operatie hebt gehad en welke.

Het advies voor inname van calcium verschilt per arts en per kliniek.
Het is ook echt voor iedereen verschillend. Meestal wordt aan de hand van bloedwaarden bepaald hoeveel je uiteindelijk nodig hebt.
De meeste artsen houden 1000-1500 miligram calcium per dag aan.
De meeste supplementen bevatten 500 mg calcium per dosering, maar let goed op. Goedkopere producten kunnen hier van afwijken.

Hoeveel calcium per inname?

Calcium supplementen worden het beste opgenomen als ze in doseringen worden genomen van maximaal 500 miligram per keer. Ons lichaam neemt doorgaans niet meer dan 500 miligram per innamemoment op, dus daarna kun je het beste minimaal 2 uur wachten met een volgende calciumdosering.

Ook wordt afgeraden om calciumsupplementen tegelijkertijd te nemen met ijzersupplementen van meer dan 30 miligram, of multivitamines waar veel ijzer (meer dan 30 miligram) in zit. Dit omdat de opname van zowel ijzer als calcium daardoor verminderd wordt; deze twee mineralen vechten als het ware om aandacht in je lichaam bij de opname.

Welke soorten calcium

Er zijn verschillende soorten calcium om uit te kiezen, de 2 bekendste zijn bijvoorbeeld calcium carbonaat en calcium citraat. Deze 2 calciums verschillen van elkaar in kwaliteit.
Calcium citraat heeft de grootste voorkeur.
Deze vorm kun je ook innemen als je weinig maagzuur hebt (zoals na een maaverkleining).
Ook is deze beter opneembaar door het lichaam na een maagverkleining. Deze vorm is echter iets minder voordelig qua prijs. Dus vaak worden door de zorgverzekering anere calciumsoorten aangeboden.

Calcium carbonaat is iets moeilijker opneem baar voor het lichaam. Hierbij kun je bijvoorbeeld beter iets eten, om de natuurlijke zuurproductie in de maag op te wekken.
Ook moet je er iets meer per dag van nemen.

Waarom Calcium en Vitamine D samen innemen?

Ons lichaam heeft vitamin D nodig om calcium op te nemen. Zonder genoeg vitamine D kan ons lichaam niet genoeg calcium opnemen uit je voeding of supplement.

Lees meer over de ideale combinatie tussen calcium en Vitamine D