€10,- Pinksterkorting met kortingscode FDP24

Niet geldig op cadeaubonnen, voordeelpakketten & Adozanproducten - Minimum bestelwaarde vanaf €89,-

De actie is inmiddels helaas verlopen.

€11,11 Singles Day korting alléén vandaag! Kortingscode: SINGLE23

Bij een bestelling vanaf € 89   -   De kortingscode loopt nogt:  counter

BLACK FRIDAY KORTING  van €5 tot €20 korting!

€5 23BF5 vanaf €60  -  €10 23BF10 vanaf €89   -  €20  23BF20 vanaf €160 

Helaas is deze actie afgelopen.

€10 korting met code LOVEWLS24

Geldig vanaf €89 - De korting geldt niet op Adozan & pakketten

Vrolijk Pasen! - €10 korting met kortingscode OPE24

Deze code is niet geldig op kadobonnen, voordeelpakketten of Adozan producten. - Minimaal bestelbedrag €89

Blue Monday aanbieding - Alleen vandaag 10% korting op alle WLS-Producten

De korting is al in de prijs inbegrepen, pakketten zijn uitgesloten van extra korting

€5 Spookachtige HALLOWEEN Korting vanaf €59

CODE: SPOOKY  - Deze korting is nog counter geldig

Wees er snel bij, nog tot 31 mei middernacht -10% korting op calcium

De korting is al in de prijs verwerkt!

20% Koningsdagkorting op alle producten van WLS-merk

De korting is al in de prijs verwerkt
Nog counter geldig 

Hoera! Melanie is jarig - Deze hele week 15% korting op alles van het WLS-merk

De korting is al in de prijzen verwerkt. Voordeelpakketten zijn uitgesloten van de actie.

€10,- Pinksterkorting op alles! Kortingscode FDP2023

Minimum bestelwaarde vanaf €89  - deze actie is geldig tot en met maandag 29 mei 23.59u

Haaruitval na je maagverkleining

Haaruitval is voor sommigen een beangstigend onderwerp, maar helaas kan het een veelvoorkomende bijwerking zijn van een maagveklerining zoals een gastric bypass of sleeve operatie.
Veel patiënten melden dat ze ongeveer 3 maanden na de operatie starten met hun haar verliezen. Dit kan vaker voorkomen bij gastric bypass patiënten dan bij patiënten die een gastric sleeve operatie hebben ondergaan.

Je kunt je troosten met het feit dat dit geen heel langdurige bijwerking is van een gastric bypass. Het is eerder een tijdelijke aandoening. Het kan tot een minimum worden beperkt en in sommige gevallen zelfs worden voorkomen met de juiste hulpmiddelen.
In dit artikel leggen we het proces van haaruitval na een maagoperatie uit. We geven je ook enkele tips over hoe je het risico op haaruitval kunt minimaliseren.

Carina's Blog Nadelen na een maagverkleining, zoals haaruitval Onze productmanager Carina heeft in 2010 een gastric bypass ondergaan. Ze heeft veel blogs geschreven over haar reis. Lees over Carina's haaruitval na een gastric bypass in dit persoonlijke verhaal. Lees verder

Waarom treedt er eigenlijk haaruitval op na een maagverkleining?

Haaruitval is een van de bijwerkingen van een gastric bypass of sleeve gastrectomie. Het wordt meestal veroorzaakt door de drastische verandering in gewicht en het daarmee gepaard gaande verlies van voedingsstoffen. Het is ook een algemene reactie van het lichaam op de operatie.

Enkele maanden na de operatie leidt het lichaam voedingsstoffen van het haargroeiproces om naar de vitale organen. Dit haarverlies staat bekend als telogeen effluvium.

Telogeen en anageen

Haar heeft een groeifase en een rustfase, die respectievelijk de telogene en anagene fase worden genoemd.
Telogeen effluvium verwijst naar het haarverlies dat optreedt wanneer je haar de rustfase (telogene fase) ingaat. Dit betekent dat het stopt met groeien en uitvalt.
Dit gebeurt na ongeveer 3 maanden. Het kan echter ook eerder optreden. In de regel leidt dit niet tot extreme haaruitval of zelfs kale plekken. Je kunt echter wel merken dat je haar begint uit te vallen.

Dit proces wordt meestal in gang gezet door de calorierestrictie na de operatie. Stress en hormonale veranderingen na een bariatrische operatie spelen ook een rol.

Andere factoren bij haaruitval na een maagverkleining

Er zijn echter ook andere factoren die kunnen leiden tot deze aandoening na een gastric bypassoperatie.
Deze omvatten medicatie, metaalvergiftiging, chronische ziekten, hypothyreoïdie en andere veel voorkomende complicaties na een maagverkleining.

Sommige mensen hebben ook last van angst of depressie na een bariatrische operatie. Dit verhoogt de stressrespons van het lichaam en kan leiden tot bijwerkingen zoals haaruitval.
Telogeen effluvium treedt plotseling op, maar mag niet langer dan 6 maanden na de operatie duren.
De ontsteking die deze haaruitval veroorzaakt, kan tot 50% van de hoofdhuid aantasten. Dit kan tot een minimum worden beperkt met het juiste dieet en de juiste maatregelen.

Hoe kan haaruitval worden voorkomen na een maagverkleining

1. Eiwit

Eiwitinname is een van de belangrijkste stappen voor een snel herstel na de operatie. Het is ook aangetoond dat voldoende eiwitinname sommige complicaties na een gastric bypass kan voorkomen.

Bariatrische chirurgie en haaruitval

De algemene aanbeveling is 60-80 gram eiwit per dag voor de meeste bariatrische patiënten. Veel patiënten vinden het moeilijk om de juiste hoeveelheid eiwit binnen te krijgen.

Het goede van eiwit is dat het helpt bij de opbouw en het onderhoud van spieren. Het bevordert de wondgenezing en stofwisseling en remt de honger. Eiwit kan worden verkregen uit voedingsmiddelen zoals mager vlees en vis. Er zijn supplementen verkrijgbaar voor mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijkse eiwitinname uit voeding te halen.

Veel patiënten kiezen ervoor om maaltijdvervangers/eiwitshakes in hun dieet op te nemen. Het consumeren van een eiwitshake zorgt ervoor dat je moeiteloos de juiste hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt. Veel obesitas-specifieke shakes bevatten ook extra voedingsstoffen en zijn suikerarm.
Aanvullende supplementen zijn een goede manier om ervoor te zorgen dat je je dagelijkse dosis eiwitten binnenkrijgt. 

Eiwit en haaruitval

Eiwit kan compenserende reacties in het lichaam, zoals haaruitval, voorkomen of minimaliseren.
Haarzakjes bestaan uit proteïne en een proteïnerijk dieet kan de haargroei bevorderen. Een proteïnetekort leidt vaak tot haaruitval.
Biotine, of vitamine B7, kan worden aanbevolen voor haargroei omdat het een essentiële rol speelt bij de productie van het keratine-eiwit in het haar.

2. IJzer

IJzer is een van de meest voorkomende tekortverschijnselen bij gastric bypass patiënten. Het niet halen van de dagelijkse ijzerinname kan leiden tot haaruitval bij patiënten met een bestaand tekort.
IJzer is een van de aanbevolen supplementen om levenslang in te nemen na de operatie. 

IJzer en haaruitval

Een ijzertekort kan een rol spelen in de stress van de natuurlijke haarcyclus. IJzer is zelfs de micronutriënt die het meest in verband wordt gebracht met haaruitval.
Wil je ongewenste bijwerkingen zoals haaruitval voorkomen? Dan is het raadzaam om consequent een dagelijks multivitaminenprogramma te volgen dat ook ijzer bevat.

Bij sommige voedselintoleranties na een operatie kan het moeilijk zijn om voldoende ijzer uit je voeding te halen. Gelukkig kun je 45 tot 60 mg ijzer binnenkrijgen door dagelijks een multivitamine met ijzer te nemen.
Patiënten die langer dan zes maanden na de operatie last hebben van haaruitval moeten hun bloedwaarden laten testen op ijzertekort. 

3. Zink

Naast ijzer is bij sommige patiënten met aanhoudende haaruitval na een operatie ook een zinktekort vastgesteld. Zink kan een regulerend effect hebben op haaruitval en de ontwikkeling van alopecia (blijvende haaruitval).
Daarom wordt bariatrische patiënten aangeraden om 8-22 mg zink per dag te nemen, afhankelijk van het type operatie.
Zink komt voornamelijk voor in oesters, rood vlees en gevogelte. De eerste weken na de operatie worden deze niet opgenomen in het dieet.

Een speciaal multivitaminepreparaat voor obesitas bevat voldoende zink. Dit kan ervoor zorgen dat je een gezonde hoeveelheid van alle belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Soms zal je verloskundige of gynaecoloog je aanraden om al voor je operatie met een multivitamine te beginnen.

4. Vitaminen

Neem je multivitaminesupplement consequent in. Dit zorgt ervoor dat je dagelijks de aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt na een bariatrische operatie.
Als je merkt dat je haaruitval blijft optreden, zorg er dan voor dat je dagelijks voldoende proteïnen, water en gevarieerd volkoren voedsel binnenkrijgt.

Speciale supplementen voor haar, huid en nagels

Als je verdere maatregelen nodig hebt om haaruitval te voorkomen of te beperken, zijn er supplementen voor haar, huid en nagels of multicollageensupplementen. Deze zijn speciaal afgestemd op de behoeften van bariatrische patiënten.

Conclusie

Wat is het slechte nieuws? Na een maagverkleining zul je waarschijnlijk wat haar verliezen.
Het goede nieuws is dat dit niet blijvend is. Het haar zal teruggroeien. Het betekent ook dat de operatie werkt door snel gewichtsverlies te bevorderen.

Gelukkig zijn er veel preventieve maatregelen die je kunt nemen om haarverlies tot een minimum te beperken of zelfs te voorkomen. Al deze maatregelen helpen je ook bij je herstelproces.