€10,- Pinksterkorting met kortingscode FDP24

Niet geldig op cadeaubonnen, voordeelpakketten & Adozanproducten - Minimum bestelwaarde vanaf €89,-

De actie is inmiddels helaas verlopen.

€11,11 Singles Day korting alléén vandaag! Kortingscode: SINGLE23

Bij een bestelling vanaf € 89   -   De kortingscode loopt nogt:  counter

BLACK FRIDAY KORTING  van €5 tot €20 korting!

€5 23BF5 vanaf €60  -  €10 23BF10 vanaf €89   -  €20  23BF20 vanaf €160 

Helaas is deze actie afgelopen.

€10 korting met code LOVEWLS24

Geldig vanaf €89 - De korting geldt niet op Adozan & pakketten

Vrolijk Pasen! - €10 korting met kortingscode OPE24

Deze code is niet geldig op kadobonnen, voordeelpakketten of Adozan producten. - Minimaal bestelbedrag €89

Blue Monday aanbieding - Alleen vandaag 10% korting op alle WLS-Producten

De korting is al in de prijs inbegrepen, pakketten zijn uitgesloten van extra korting

€5 Spookachtige HALLOWEEN Korting vanaf €59

CODE: SPOOKY  - Deze korting is nog counter geldig

Wees er snel bij, nog tot 31 mei middernacht -10% korting op calcium

De korting is al in de prijs verwerkt!

20% Koningsdagkorting op alle producten van WLS-merk

De korting is al in de prijs verwerkt
Nog counter geldig 

Hoera! Melanie is jarig - Deze hele week 15% korting op alles van het WLS-merk

De korting is al in de prijzen verwerkt. Voordeelpakketten zijn uitgesloten van de actie.

€10,- Pinksterkorting op alles! Kortingscode FDP2023

Minimum bestelwaarde vanaf €89  - deze actie is geldig tot en met maandag 29 mei 23.59u

Wat is dumpingsyndroom

Dumpingsyndroom

Heb je last van misselijkheid, krampen, een opgeblazen gevoel, diarree of braken na het eten? En heb je onlangs een maagverkleing gehad, dan heb je waarschijnlijk te maken met een snelle maagontlediging, ook wel het dumpingsyndroom genoemd. Dit is wanneer voedsel uit de maag wordt "gedumpt" in de twaalfvingerige darm, of dunne darm, zonder goed te worden verteerd.

Het dumpingsyndroom komt vrij vaak voor en is gemeld bij 40% van de patiënten met een gastric bypass of sleeve. 

Onderstaand artikel beschrijft de verschillende soorten dumping, wanneer veranderingen in de voeding nodig zijn en de symptomen van het dumpingsyndroom. 

Omschrijving dumpingsyndroom

Zoals je wellicht weet, kan het veranderen van je spijsverteringsanatomie door middel van metabole en bariatrische chirurgie (MBS) gevolgen hebben. Een van die gevolgen is het dumpingsyndroom. Bij het dumpingsyndroom verplaatst onverteerd voedsel zich te snel door de maag naar de dunne darm, met als gevolg een lage bloedsuikerspiegel, licht gevoel in het hoofd en spijsverteringsproblemen. 

Er zijn twee soorten snelle maaglediging: het vroege dumpingsyndroom, dat binnen een uur na het eten optreedt, en het late dumpingsyndroom, dat 1-3 uur na het eten optreedt. 

Dumpingsyndroom symptomen

Het spijsverteringsstelsel is complex en de symptomen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Hier zijn veel voorkomende problemen die gastric bypass patiënten ervaren.

Vroege dumpingsyndroom symptomen zijn:

 • Buikkrampen of buikpijn
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Opgeblazen gevoel
 • Licht in het hoofd

Late dumpingsyndroom symptomen zijn:

 • Lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie)
 • Snelle hartslag
 • Duizeligheid
 • Zweten
 • Lage bloeddruk
 • Hartkloppingen

Zorg ervoor dat je na het eten goed oplet hoe je jezelf voelt. Hoewel de symptomen van het vroege dumpingsyndroom het eerst optreden, kunnen ze overlappen met het late dumpingsyndroom. Het tijdsverloop van de symptomen helpt je te begrijpen welke fase je doormaakt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor een officiële diagnose van het dumpingsyndroom kan je specifieke tests doen, waaronder:

 • Orale glucosetolerantietest: Deze test meet de reactie van je lichaam op suiker (glucose). Het wordt meestal gebruikt om diabetes type 2 op te sporen.
 • Bovenste endoscopie: Om het dumpingsyndroom te diagnosticeren, maakt een endoscopie gebruik van een scoop met een camera aan het uiteinde om de binnenkant van uw bovenste GI-kanaal te bekijken. Hiermee kan de oorzaak van brandend maagzuur, slikproblemen, bloedingen, dumpingsyndroom enz. worden opgespoord.
 • Bovenste GI serie: Dit is een procedure waarbij röntgenfoto's, fluoroscopie en barium (kalkachtige vloeistof) worden gebruikt om het bovenste deel van het spijsverteringskanaal te bekijken.
 • Waterstof ademtest: Deze test vereist 12 uur of langer vasten. Er moet een suikerhoudende vloeistof worden gedronken, gevolgd door een uur lang elke 15 minuten een waterstofademtest.
 • Maagontledigingstest: Hierbij wordt een maaltijd gegeten die een kleine hoeveelheid radioactieve stof bevat. Een camera scant dan de buik om de stof op te sporen en de snelheid van de maaglediging na de maaltijd te volgen.

Hoe om te gaan met het dumpingsyndroom

Er zijn een paar manieren om de symptomen van het dumpingsyndroom te behandelen. Specifieke veranderingen in de voeding zijn de beste en gemakkelijkste manier om de symptomen te beheersen, hoewel medicijnen en operaties ook kunnen helpen.

Veranderingen in het dieet

Het dumpingsyndroom wordt vaak veroorzaakt door het eten van suiker- of vetrijke maaltijden. Om je gezondheid na een bariatrische operatie zo goed mogelijk te ondersteunen, moet je dieet gericht zijn op voldoende eiwitten, complexe koolhydraten, vezels en voldoende vochtinname.

Hier zijn een paar andere eenvoudige veranderingen die je kunt maken om een gezonde motiliteit van de maag te ondersteunen

 • Eet een kleinere hoeveelheid voedsel per keer. Geniet van 5-6 kleine maaltijden in plaats van grotere maaltijden.
 • Drink geen vloeistoffen bij de maaltijd. Hoewel het belangrijk is om gehydrateerd te blijven, wil je minstens 30 minuten wachten na het eten om je eten de kans te geven te verteren.
 • Krijg meer vezels binnen. Fruit, groenten en haver kunnen helpen om de dunne darm langer te bereiken. Je kunt het voedsel ook verdikken met guargom, dat veel oplosbare vezels bevat en de doorvoer van voedsel naar de twaalfvingerige darm helpt vertragen.
 • Geef voorrang aan eiwitten. Het eten van vlees, eieren, pindakaas of andere soorten eiwitten bij elke maaltijd kan ook de spijsvertering bevorderen.*
 • Kauw grondig. Eet langzaam en kauw zorgvuldig. Dit voorkomt dat er te veel voedsel in één keer je maag binnenkomt.
 • Beperk of vermijd eenvoudige koolhydraten. Snoep en vetrijk voedsel moeten niet op het menu staan.

Medicijnen

Een zorgverlener kan bepaalde medicijnen voorschrijven als veranderingen in het dieet niet lijken te helpen.

Octreotide is een veel gebruikte injectie om de symptomen van het dumpingsyndroom te verminderen. Bijwerkingen van deze medicatie zijn pijn op de injectieplaats, diarree, gewichtstoename en steatorroe. 

Een ander veelgebruikt medicijn tegen symptomen van late dumping is acarbose. Met dit medicijn kunnen sommigen echter een opgeblazen gevoel, diarree en gasvorming krijgen.

Chirurgie

Chirurgie is een laatste redmiddel om het dumpingsyndroom te behandelen als conventionele methoden niet werken. Als het dumpingsyndroom je levenskwaliteit ernstig aantast, kan een reconstructieve operatie worden overwogen.

Een optie is het aanpassen of reconstrueren van het deel van de maag dat niet goed functioneert. Dit proces kan helpen de snelle maaglediging te vertragen om het dumpingsyndroom te beperken.

Een andere optie is om de metabole en bariatrische procedure die je onderging terug te draaien of om te zetten om de snelle maaglediging te beperken. Als je bijvoorbeeld een Roux-en-Y gastric bypass hebt ondergaan, kan je deze omzetten in een Roux-en-Y gastrojejunostomie. Hierbij wordt het jejunum van de dunne darm na een Roux-en-Y gastric bypass verder met de maag verbonden.

Chirurgische beslissingen worden genomen op basis van de ernst van je symptomen, de metabole en bariatrische procedure die je eerder hebt laten uitvoeren en je gezondheidstoestand. De eerste stap is overleg met je bariatrische zorgverlener.

Samenvatting

Hoewel het dumpingsyndroom een risico is na metabole en bariatrische chirurgie (MBS), kan het in de meeste gevallen gemakkelijk worden beheerd door de juiste voedingsmiddelen te eten, kleinere maaltijden te nuttigen en vloeistoffen bij de maaltijd te vermijden.

Als je denkt één van de bovenstaande symptomen te hebben ervaren, raadpleeg dan een arts. Het aanpakken van de oorzaak van bijwerkingen is stap 1 in het ondersteunen van een gezonde reis naar gewichtsverlies.*

Referenties

Obes Rev. 2017; 18 (68–85)

Revue Medicale Suisse. 2017; Mar; 13 (555)

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). 2019

Deze blog dient uitsluitend ter informatie en voorlichting. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg je bariatrisch chirurg of een andere gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over een medische aandoening. Een gekwalificeerde zorgverlener kan je het beste helpen beslissen of een voedingssupplement geschikt is op basis van je individuele behoeften.