Wij gebruiken cookies om uw online shopervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website gaat u akkoord met de plaatsing van cookies zoals omschreven in onze privacy policy. Instellingen

Te hoge vitamine B6 waarden

Heb jij een verhoogd Vitamine B6 gehalte in je bloed na je maagverkleining? Dit horen we regelmatig. Een deel van ons team heeft dit ook zelf ervaren.
WLS Products is een internationaal bedrijf. We verkopen onze WLS Vitamines door heel Europa. Een hoge vitamine B6 waarde in het bloed, zien wij tot nu toe vrijwel alleen in Nederland voorkomen.

Vitamine B6 in de media

Ook in de media is de veiligheid van vitamine B6 in opspraak gekomen. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft het veilige vitamine B6 niveau in voedingssupplementen vastgesteld van 25 mg per dag. In Nederland geldt een maximaal veilige dagdosering van 21 mg per dag.
Uit ervaring weten wij, dat deze hoeveelheid in een voedingssupplement, na een maagverkleining nog erg veel is.

Vitamine B6 in WLS Multi Original

In onze WLS Multivitamine Original zit slechts 0,5mg vitamine B6. We hebben hier bewust voor gekozen.
Er is een klein beetje vitamine B6 nodig om de samenwerking met alle b-vitamines te behouden en sommige mensen hebben ook echt vitamine B6 nodig in hun voedingssupplement.

Opinie van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA

De algemene mening van de Europese veiligheidsautoriteit is:
Hoge bloedwaarden zijn vaak een logisch gevolg van het slikken van producten met hoge hoeveelheden B6. Bijwerkingen doen zich daarbij over het algemeen niet voor. Ze treden maar heel soms op en lijken persoonsgebonden.
Toch zijn wij bij WLS hier extra voorzichtig mee.

Vormen vitamine B6

Er zijn verschillende vormen van vitamine B6. In voedingssupplementen worden twee vormen gebruikt, pyridoxine HCL, die je lichaam nog zelfactief moet maken om te kunnen gebruiken, en de actieve vorm pyridoxaal-5-fostaat (ook bekend als P5P).

Bijwerkingen vitamine B6 als pyridoxaal-5-fosfaat

Er blijken geen bijwerkingen bekend bij gebruik van producten met pyridoxaal-5-fosfaat. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is gebleken dat neuropathie (van van de klachten bij een te hoog vitamine B6 in het bloed) door hoge doseringen vitamine B6 volledig toe te schrijven is aan pyridoxine HCl. Met het gebruik van pyridoxaal-5-fosfaat worden de opstapeling van vitamine B6 en de bijbehorende klachten voorkomen.
Uiteraard gebruiken wij in onze WLS vitamines alleen pyridoxaal-5-fosfaat.